A FIRST IN TURKEY FROM DERİNCE EDUCATION AND RESEARCH
12.12.2023


Sağlık Kurulu ve Laboratuvar Sonuçlarında Kare Kod Uygulamasına Geçildi

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde örnek uygulama olarak hayata geçirildi. Yapılan uygulamayla Sağlık Kurulu raporları, biyokimya laboratuar sonuçları, patoloji laboratuarı sonuçları bilindiği kadarıyla Türkiye'de ilk defa kare kod yöntemiyle öğrenilip doğrulanabilecek.Özellikle devletimizin engelli vatandaşlarımıza sağladığı bazı vergi muafiyeti ve yardımlar için oldukça sık suiistimal edilerek, çıkan sağlık kurulu raporları üzerinde gerek kimlik bilgileri gerekse sağlık kurulu raporu içerisinde yer alan engellilik oranları üzerinde oynama ve tahkikat yaparak haksız kazanımlar elde edilmeye çalışılmaktadır. Bilindiği üzere ülkemizde son zamanlar bu konuda birçok adli işlem yürütülmüş ve tutuklamalar gerçekleştirilmiştir. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan kare kod uygulamasında hastaya verilen sağlık kurulu raporuna ( her rapor için ayrı) kare kod verilebilir hale getirilmiştir. İlgili kare kodun akıllı cep telefonuna yüklenen basit bir uygulama ile okutulması sonucunda alınan raporun kime ait olduğu, tarihi, geçerlilik süresi, rapor türü, varsa engellilik oranı ibraz edilen makam tarafından ( gerek ÖTV indirimi için başvurulan işletme gerek ise resmi kurum ) tarafından kontrol edilebilmektedir.

Bilindiği üzere sağlık kuruluna başvuranların en çok hastaneyi arayarak rapor sonucunun çıkıp çıkmadığını öğrenme çabası gereksiz iş gücü ve zaman kaybına da neden olmaktadır. Başvuru sahibine verilen sonuç sorgulama barkodu ile istediği zaman istediği yerden ister internet üzerinden ister ise sonuç barkodunda yer alan karekod üzerinden heyet raporunun çıkıp çıkmadığına,çıktığı ise tarihi, geçerlilik süresi, rapor türü, varsa engellilik oranına ulaşabilmektedir.

Sonuç sorgulama uygulamaları hastanede yer alan biyokimya ve patoloji laboratuvarlarına da uygulanmış bu birimlerde verilen hizmetin kişi bazlı olarak tamamlanıp tamamlanmadığından hastalar tarafından ulaşılabilir hale getirilmiştir.

Sonuç barkodunun akıllı cep telefonlarına yüklenen karekod okuma programıyla okutulmasının ardından ilgili tahlile ilişkin aşama cep telefonundan görüntülenebilmektedir. Anlaşılabilirliğini artırmak amacıyla numune kabulü kırmızı, tetkiklerin çalışılmaya başlandığı sarı, tetkikin sonuçlandırılması ise yeşil ekranda belirtilmiştir.